NASVETI

Kdaj je čas, da razmislimo o posaditvi sadnega drevja?

Obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje oz. vzgoja sadnega drevja je sestavni del za kontrolirano rast drevesa.
če ko v drevesnici kupujemo drevo, recimo jablano, je dobro drevesničarju opisati, kje bo posajeno; ob stanovanjski hiši ali pa v sadovnjaki, kjer želimo, da nas ne ovira pri hoji ali delu. Na tak način bo drevesničar ocenil, kakšna drevesa rabite.
Za travniški sadovnjak želimo visoka drevesa, tako da je najnižja veja v višini 2m, in drevesničar nam bo že sadiko oblikoval na primerno višino. Povsem drugače je z vrtičkarskim sadovnjakom, kjer nimamo omejitve spodnje višine vej, ne želimo pa zelo visokega drevja.

Drevo obrezujemo pred vegetacijo, saj takrat že miruje in ga z krajšanjem ali izločanjem vej ne poškodujemo toliko. Vse rane pa moramo obvezno premazati s cepilno smolo.
S spomladanskim obrezovanjem pospešimo rast krošnje. Ko vidimo, da je preveč bujno, pa drevo umirimo s poletno korekcijsko rezjo, s tem osvetlimo sadeže, predvsem pa povečamo njihovo kvaliteto.
Izjema pa so češnje, ki jih obrezujemo samo po obiranju.

V kolikor bo obrezovanje delalo težave, pa vam svetujem kako knjigo o vzgoji sadnega drevja ali pa kak posvet s strokovnjaki iz KGZS.

Sadno drevje je dobro saditi v času mirovanja dreves.
Najprej moramo narediti saditveni načrt, torej kaj bomo sadili, kako vrsto drevja (jablana, breskev, sliva ...) in kako sorto ter seveda, koliko prostora bomo za to namenili.
Odložiti se moramo tudi, ali želimo višja drevesa z več sence in z visokim steblom ali pa želimo nižja drevesa, pri katerih pa ne bomo imeli težav pri obiranju sadežev.

Ugoden čas za saditev je pomlad, ko zemlja ni več zmrzla in je mogoče, če izkopati sadilno jamo. Priporočljivo je, da sadilno jamo izkopljemo kakšen dan pred saditvijo. Kako sadimo, pa je prikazano v prispevku NA VRTU.
Nič pa ne bo narobe, če bomo drevo posadili jeseni.

aaaaaaaaaaaaiii